Random rajongás: Team Starkid

Team Starkid, az internetszenzáció


Évek óta akarok valahol valamilyen formában megemlékezni a Team Starkid (a továbbiakban csak Starkid) nevű formációról, társulatról, bandáról… (majd erről lesz szó mindjárt), amikor ma délelőtt jött a nagy megvilágosodás: van egy blogom, ide írhatok róluk! Szóval ez következik most.


A Starkid egy egyesült államokbeli csapat, és tudom, már a negyedik megnevezést használom rájuk, ennek oka azonban az, hogy ők maguk sem tudják meghatározni, mik is ők. Én az egyszerűség kedvéért ez után a ’csapat’ kifejezést használom, mert azt nagyjából mindenre rá lehet húzni. A Starkid pedig rengeteg dolgot ötvöz egyszerre, mindezt olyan formában, a virtuális közönség erejét annyira kihasználva, amennyire soha senki előttük. A csapat magja a Michigani Egyetem diákjaiból alakult meg, akik 2009-ben elkészítették a Harry Potter sorozat paródiáját, méghozzá musical formában. Ez volt az A Very Potter Musical, vagy ahogy rövidítik az AVPM. A musical egyszerű, néhány estés bulinak indult, és az internetre is csupán azért került fel, hogy a színészeknek ne kelljen DVD-eket küldözgetnie az ismerősöknek. A youtube videó azonban, hála a Harry Potter szemfüles rajongóinak, villámgyorsan internetszenzáció lett. Miután a Starkid megbizonyosodott arról, hogy ezzel nem keverték magukat valamilyen jogi kalamajkába, adta magát az ötlet, hogy igazi csapattá alakuljon a baráti társaság, ezzel pedig hivatalosan is létrejött a Team Starkid.

A csapat 2009-es debütálása óta számos újabb musicalt készített. A nevükhöz fűződik az AVPM két folytatása, az A Very Potter Sequel (AVPS) és az A Very Potter Senior Year (AVPSY). Ezen kívül parodizálták már a Batmant és a szuperhősöket a Holy Musical B@man!-ben, és jelenleg is fut alkalmi színpadjaikon az Aladdin főgonoszát, Jafart, a jófiú szerepébe állító Twisted. De az évek során volt két önálló musicalük is, a Me And My Dick és a Starship. A humor és a sok saját dal ezekben is főszerephez jutott, ahogy az írók képregény, Avatar (az animációs sorozat), Disney mesék iránti mániája is. 

A Starkid nemcsak színészekből áll, hanem énekesekből, írókból (egyiküknek nemrég jelent meg önálló regénye), rendezőkből, operatőrökből, kosztümöket, díszletet terveznek, és legfőképpen mindannyian barátok. A legismertebb tag a Glee című sorozat egyik sztárja, Darren Criss, aki Harry Pottert is alakította a musicalekben, illetve több Starkid-slágert is szerzett. Rajta kívül többen játszanak színházban, tűnnek fel sorozatok egy-egy epizódszerepében, vagy épp adnak önálló stand-up comedy esteket szerte az országban. A csapat közösen is indult már turnéra, ahol a musicalekből ismert dalokat játszották gyakran teltház előtt. De létrejött a csupán néhány tagból álló Jim and The Povolos nevű banda, akik saját dalaikkal idén turnéztak először – szintén nagy sikerrel. Közben van, aki szakácskönyvet írt, van, aki szólólemezt gyárt, megint mások a képregényük kiadását tervezik. És tartják a rajongóikkal a kapcsolatot. A Starkid-fanbázis nagyon él, a tagok felé folyamatos a tweetelés, sorra születnek a tumblr-posztok, és persze özönlenek a Starkid-eseményekre, jelenleg a Twisted bemutatóira. Persze, a többség az Egyesült Államokban lakik, de nem lehet azt mondani a Starkidre, hogy ne lenne nemzetközi szenzáció. Minden egyes musicalük felkerül a Youtube-csatornájukra, ahol bárki, a világ akármelyik részén ingyen megnézheti. Erre utaltam az elején a „virtuális közönség kihasználása” kifejezéssel. 

A Starkidért rajongani nem lehet párnapos hóbort, mert mindig új ötletekkel állnak elő, és mindig újabb okot adnak a fanok szeretetére. Mindannyian közvetlen, vicces fiatalok, akik nem szálltak el a saját sikerüktől, hanem nyíltan vállalják, hogy ők maguk is rajongók. A Harry Potteré, a szuperhősöké, a meséké… Valahol az ő karrierjük is mesébe illő, talán egy nap majd belőlük készül paródia musical. Bár ahogy azt ők is megállapították az egyik interjújukban, azt, ami eleve humoros, nem nagyon lehet kiparodizálni. Azt pedig lehetetlen lenne elvitatni tőlük, hogy ők bizony viccesek. Mindemellett – és azt hiszem, legalább részben ez a sikerük titka – bármit csinálnak, azt szívvel-lélekkel teszik és tisztelettel az eredeti mű iránt.

Mindenkinek ajánlom, hogy kukkantson bele a munkásságukba! 

Egy kis kedvcsináló:

Az egyik kedvenc számuk tőlük, Status quo a Starship című musicalből:

Az egyik legismertebb számuk, az első „közönségtalálkozóról”, Goin’ Back To Hogwarts az AVPM-ből:



A Harry Potter paródia első darabja teljes egészében elérhető magyar felirattal itt.

A többi musicalhez pedig található angol feliratos verzió a youtube-on. Felirat nélkül, minden egyéb starkid videóval a csapat hivatalos csatornája.

Ihletés szempontjából: Könnyedebb HP-ficeket a zenéjüket hallgatva kitűnően lehet írni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése