Random rajongás: asktheenterprise

A jó karakterek és a tumblr

Vajon hogy jön össze a címben szereplő két dolog? A válasz az asktheenterprise nevű tumblr oldal (pontos link a bejegyzés végén). Na, de lássuk, miről is van szó! Kezdjük azzal, hogy szerintem többek között mi a titka egy jó karakternek, legyen szó filmről, könyvről vagy sorozatról. A ráismerhetőség. Magyarázom, mit értek ez alatt. De csak a tovább mögött.

A ráismerhetőség itt azt akarja jelenteni, hogy ha letakarom a "mondta XY"-részt a regényben, akkor is kiderüljön számomra, hogy kitől származott a hozzászólás. (Vagy sorozat/film esetén csak a feliratot nézem, a képernyőt nem.) Kicsit továbbmenve, ha veszek egy a történetben nem szereplő szituációt, hozzá tudjam képzelni, hogy az adott szereplő mit szólna hozzá. Még régebben játszottam ilyet a saját karaktereimmel, egyfajta teszt volt nekem, hogy mennyire ismerem őket. Azt az egyszerű és banális tételmondatot használtam, hogy "A csirke átment az úton.", kiindulva abból az ősöreg viccből, hogy ugye miért ment át a csirke az úton. Engem a miért nem érdekelt, a szereplőimnek egyszerűen reagálnia kellett a tényre. Nagyon jó móka volt összerakni a válaszaikat, volt, aki örült, hogy a csirke megvalósította az álmát, de olyan is akadt, aki csak egy unott szemöldökfelvonással jutalmazta a nagy tettet. De segített leellenőrizni a szereplőket, működnek-e egy tőlük idegen helyzetben. Ezzel persze nem azt állítom, hogy jó karaktereket sikerült alkotnom, de remélhetőleg elindultam a helyes úton velük.
A másik kedvenc példám a ráismerhetőségre a Harry Potter negyedik részében, amikor Harrynek a második fejezetben elkezd fájni a sebhelye, és végigzongorázza, hogy kinek is írhatná ezt meg. Elképzeli, hogy Hermione és Ron mit szólnának hozzá, és akkor bumm.
"Haha, tényleg ezt mondanák."
"Milyen jó emberismerő Harry!"
"Mennyire zseniális szereplőket alkotott Rowling!"
Minden reakciójukban ott vannak maguk a szereplők.
Innen jön a következő lépcsőfok, amikor már az az egyszerű lehetőség is lázba hoz, hogy két szereplő találkozzon. Remek példa erre a Trónok harca, azaz A tűz és a jég dala sorozat, ahol annyit is izgalommal vár az olvasó, hogy Dany és Tyrion egyszer összefussanak.
De visszatérve a címhez, hogyan kapcsolódik ide ez a bizonyos tumblr oldal? Az asktheenterprise a Star Trek (az új filmek Star Trekje) csapatával foglalkozik. Bárki küldhet kérdést az oldalra, a készítő pedig úgy tesz, mintha maga Kirk kapitány, Mr. Spock, Bones vagy a többiek válaszolnának. Bár a megszólalásuk végén ott van, kitől érkezett a felelet, enélkül is egyértelmű mindig. Furcsa kérdéseket kapnak a hőseink, házassági ajánlatokat, tanácsokat kérnek tőlük, hogy mi a teendő, ha annyi dzsúszt ittunk, hogy megfájdult tőle a hasunk... Olyan dolgokra kell reagálniuk, amivel az eredeti sztoriban nem találkoztak. És mégis önmaguk maradnak. Spock logikus, akit folyton megdöbbent az emberi gondolkodás furcsasága, Bones, akit elborzaszt, Kirk, aki halálosan lelkes, Chekov, aki még mindig orosz, satöbbi. A jó karakterek bármilyen környezetben működőképesek.
Mindenkinek ajánlom az adott tumblr oldal felkeresését, aki tud angolul, kedveli a Star Trek univerzumot, és szeretne egy jót nevetni.
Jó szórakozást mindenkinek, aki benéz a fedélzetre! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése