Tíz könyv, amit 2013-ban olvastam, és neked is ajánlok (II. rész)

A bejegyzés első fele itt olvasható. És most következzék újabb öt könyv, amiket idén olvastam, és amik ezentúl büszkén gazdagíthatják a kedvenceim sorát. (Még mindig nincs sorrend.)

Joe Abercrombie: Az Első Törvény trilógia 
A penge maga és a folytatások: Miután felkötötték őket és A királyok végső érve

Miről szól? Az egyszerűség kedvéért, és nehogy spoilerbe fussatok, az első kötet, A penge maga tartalma:  

Miért ajánlom? Mert azok is szerethetik, akik esetleg nincsenek oda a fantasy könyvekért. A trilógia ugyanis úgy tud fantasy lenni, hogy nem tolja az arcodba, hogy nesze furcsa lények, mágia. Persze, vannak furcsa lények és mágia is, de mindez csak kiszolgálja a bámulatosan összetett és bámulatosan nem tökéletes karakterek kalandjait, az intrikát, a pörgő cselekményt. Izgalmas, három vaskos köteten át tartó mese ez (abból mondjuk a durvább fajtából xD) különösebbnél különösebb barátságokról, mese egy birodalomról, ahol mindenkinek megvan a maga titka. Ja, és ha eddig untad a harcjeleneteket (*jelentkezik*), akkor készülj fel rá, hogy itt bizony nem fogod. Komolyan, soha nem hittem volna, hogy egyszer ezt mondom, de a kedvenc részeim közé tartoztak az ostromok és összecsapások.

Kedvcsináló idézet:
"– Mi az? – kérdezte Logen, és a pipája után nyúlt.
– Valami varázsfőzet? A Magas Művészet valamilyen nagyszerű terméke?
– Tea.
– Hm?
– Megnyugtatja az elmét, de élénkíti a testet. Kevés olyan kín van, amin egy bögre jó tea ne enyhítene. – Logen belepréselt egy darab taplót a pipájába.
– És ha egy fejszét állítanak a fejembe?
– Az a kevesek egyike." (A penge maga)
"– Pedig a barátok hasznosak lehetnek. Ha másért nem, hát azért, mert minden barát eggyel kevesebb ellenséget jelent." (Miután felkötötték őket)
A tovább mögött folytatom a másik négy könyvvel, ami eltaláltátok, valójában nem négy könyv, mert van köztük egy újabb sorozat. 


On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik


Miért ajánlom? Láttad az új Star Trek filmeket? Nem? Nézd meg! Ja... hogy most nem erről van szó? Mindenesetre a Calderon kapcsán nekem végig a 2009-es ST-film járt a fejemben, és ugyanúgy imádtam, mint azt. Az idei év legviccesebb regénye volt számomra. Ám a zseniális humoron felül még nagyon okosan is lett megírva, imádom, ha egy könyvben az okos szereplők tényleg okosak. Én meg olvasóként csak kapkodhatom a fejemet, hogy mikre jönnek rá és hogy csapják be egymást össze-vissza. Calderon taktikázik, készül a halálra a maga halálian humoros (kellett egy favicc, na) módján és igazán calderosan romantikázik. Taina Tives, a japán lány, pedig méltó párja ebben.
Ha szereted a scifit, azért fog tetszeni, ha nem, akkor azért. És igen, ennek tökre van értelme.

Kedvcsináló idézet:
"– … Az előírások szerint kötelező szólnia a szexuális zaklatásról is.
– Igen? Kérem, nem tegyék!
– Kapitány! – hördült fel Hegamon, de Calderon ugyanazzal a lendülettel folytatta:
– Ha Önöket zaklatják, véletlenül se hozzám forduljanak, hanem újdonsült személyzeti tisztünkhöz. Ha Tives a molesztáló, természetesen szívesen látom a minél részletesebb beszámolóval önöket. Ha van, hozhatnak felvételt is."

Szabó Magda: Katalin utca


Miért ajánlom? Hát, először is mindig becsülendő magyar szépirodalmat olvasni. De a Katalin utca esetében még elbűvölően különleges élmény is. Ha eleged van az egyszerű megfogalmazásokból, vagy felhúzott egy pocsék regény, vedd elő ezt, és visszanyered a hited a könyvekben! Van egy olyan gyanúm, hogy néha tátott szájjal olvastam a sorokat, annyira megdöbbentett, hogy hogy írhat valaki ilyen jól. Az a fajta regény ez, ami ha a cselekményt nem is nézed, akkor is gyönyörködtet. Az a fajta regény, amit kedved támadna hangosan felolvasni mindenkinek.

Kedvcsináló idézet:
"…minden embernek csak egy olyan valaki jut az életben, akinek a nevét elkiálthatja a halál pillanatában."

Maggie Stiefvater: Hollófiúk-ciklus eddig megjelent két kötete
A hollófiúk és Az álomrablók (Igen, ennek is kerekedett közben magyar címe. Én még angolul olvastam, a kritikám az ömlengésem itt lelhető fel.)

Miről szól? Megint csak az első rész tartalma: http://moly.hu/konyvek/maggie-stiefvater-the-raven-boys-a-hollofiuk

Miért ajánlom? Valószínűleg könnyebb lenne összeszedni, miért nem, annyira imádom ezt a sorozatot. De lássuk csak! Kicsit olyan, mintha a Tekergők (Harry Potter) kaptak volna még tucatnyi réteget és ki is fordítottuk volna őket magukból, angstot fecskendezve a bőrük alá, de azért ugyanúgy menők, viccesek és okosak maradtak volna. Na, egész jól hangzik, ugye? Ha szereted a lassan kibontakozó szerelmi szálakat, a fiús bandázásokat, a jóslatokat, az istenkirály karaktereket, azt, hogy semmit nem tolnak az arcodba, amíg nem kell az arcodba tolni, aztán te csak foghatod a fejed, hogy mennyire finoman, de mennyire nagyon ott volt minden az orrod előtt, szóval ha mindezt szereted, ezt a sorozatot is szeretni fogod.
Plusz, ezekben a regényekben garantáltan megtalálod az új könyves szerelmed. :)

Kedvcsináló idézet:
"– És mi van, ha nem engedem, hogy háziállatot tarts a lakásban? – kérdezte némi ellenszenvvel.
– Mit képzelsz, ember? – felelte Ronan csúfondáros mosollyal. – Volna szíved csak úgy kidobni Noah-t?" (A hollófiúk - Ronan hollófiókát talál.)

Orson Scott Card: Végjáték


Miért ajánlom? Mert nemhiába scifi alapmű. Mert ennyit szerintem sosem káromkodtam olvasás közben. Úgy tud elképesztően fordulatos lenni, hogy egy pillanatra sem tűnik elsietettnek. A karakterek félelmetesen (ezt a jelzőt komolyan venni!) háromdimenziósak. Kedvenc szereplőm se volt például még ennyire sötét alak, mint itt Peter Wiggin, a főszereplő Ender bátyja. Az ő szálát én különösen élveztem, de Ender is rengeteg meglepetést okozott.
Tényleg megérdemel minden hype-ot ez a regény, és hagyjuk figyelmen kívül, az írója milyen ember. Mert nem érdemes emiatt lemaradni a Végjáték zsenialitásáról.

Kedvcsináló idézet: 
"Vannak időszakok, amikor a világ újraszervezi önmagát, és ilyen időszakokban a helyesen megválasztott szavak képesek megváltoztatni a világot."

----
Ennyi lett volna. Boldogságos új évet és jó olvasást jövőre is Nektek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése