Random írás: És most dönts, én!

Egyperces (vagy maximum három), amit lehetőleg Ellie Gouldingot hallgatva kéretik olvasni. De magát a történetet semmi esetre sem kéretik biztatásnak, felhívásnak venni. (Ja, és a tárgyi tévedésekért nem vállalok felelősséget.)

"Bármi, ami az én fejemben lejátszódik, ott van a tiédben is. (...) Olyan ez, mint egy formula. Név, lakcím, születési hely… Kérjük, helyettesítse be az adatait! Ugyanaz a szoftver fut a bőrünk alatt, ugyanazok a kérdések, ugyanaz a véges számú sablonválasz."


 És most dönts, én!


Ne mondd, hogy a boltban állva, szemmel verve azt az isteni ‒ kérjük behelyettesíteni a megfelelő szót ‒ valamit, egyszer sem gondoltál arra, mennyire szeretnéd ellopni! Bedugni a pulcsid ujjába ‒ kérjük, ne egy tévét akarj ellopni ‒ és fizetés nélkül elsétálni a kassza mellett? Az ártatlanság álcáját magadra ölteni, miközben minden sejted a kárhozatra készül? Bűnös örömöt érezni? Ne mondd, hogy soha nem vágytál ilyesmire!
Nem hiszek ‒ kérjük, illeszd be ide saját magadat ‒ neked.
Bármi, ami az én fejemben lejátszódik, ott van a tiédben is. Talán az aggályaid és a szabályaid alá temetted, de akkor is, igenis ott van. Olyan ez, mint egy formula. Név, lakcím, születési hely… Kérjük, helyettesítse be az adatait! Ugyanaz a szoftver fut a bőrünk alatt, ugyanazok a kérdések, ugyanaz a véges számú sablonválasz.
Szóval képzeld el, a kérdés a következő: ott állsz a boltban, szemmel verve azt az isteni barna gyöngyös karkötőt, ahol a gyöngyök közé felfűzve ott csilingel egy kereszt és egy összetört szív nyílra döfve, mindkettő aranybevonatú, eladó nincs a közelben, senki sem figyel, mit lépsz… most?
a) Otthagyod.
Mondom, egy isteni karkötő előtt állsz. Akarod azt az istenverte karkötőt.
b) Kifizeted.
Áss mélyebbre, kedves!
c) A pulcsid ujjába rejted.
Turkálj a gondolataid között, ne a kukába hajítsd az összeset! Szortíroz, nem selejtez.
d) Megvizsgálod, van-e rajta olyan cuki érzékelő, ami bepittyenhet a kijáratnál.
Okos.
Ez a kvíz persze rendkívül gyorsan zajlik. Ebben a jelenetben minden az expresszvonatok sebességével száguld. Nincs megálló, nincs habozás, a céltudatosság szobra vagy. Álca vagy.
Ne feledd, hogy akkor leszel gyanús, ha gyanúsan viselkedsz! Nem kelthetsz feltűnést. Képzeld magad elé a leghétköznapibb vásárlót és válj azzá!
A hétköznapi vásárló, az, amelyik a nagy számok törvénye alapján létezik, az az állatfaj, amit a valószínűség tart fenn, amit a konformizmus pumpál vérrel, az vagy te. Táskával jársz, a ruhád divatos és lompos egyszerre, nézelődsz, nem vagy hangos, nem lopakodsz. UNALMAS VAGY.
Az vagy, aminek az eladó látni akar. Amit a világ látni akar.
Julia Roberts vagy a Micsoda nő!-ből. Átváltozás után, nem előtt.
Felpróbálsz egy napszemüveget./Lekaparod a lopásgátló címkét.
Minden mozdulat egyszerre kettő.
Látszat./És valóság.
Csodálod a karkötőt, mérlegelsz./Ellenőrzöd a munkádat a címkével.
Visszateszed a karkötőt./A pulcsid ujjába csúsztatod.
Nézelődsz./Nem vett észre senki?
Megállsz még egy polc előtt./Utolsó lélegzetvétel a kassza előtt.
És rajt! Lépsz, és magabiztos vagy, lépsz, és szomorú vagy, lépsz, és már az esti randin jár az eszed, lépsz, és nem vagy gyanús.
Elsétálsz a kassza előtt.
Csak így egyszerűen.
Mintha a kapuk előtted sem lennének. Lépsz tovább.
Az adrenalin a füledben dobol. A pulcsid alatt viszket a bőröd. Nem lassító vonat vagy, lüktető seb vagy, káosz vagy.
De semmi sem sípol, senki nem szól utánad. A pláza tömege összezár körülötted és eltűntet.
Győztes vagy.
Az vagy, aki hosszú csíkokra tépi a formulákat. Persze, ez is sablon. Sablon a férfi, aki részegre issza magát minden este, sablon a lány, aki a metró alá szökken, sablon a fiú, aki melleket rajzol a párás buszablakra, sablon a nő is, aki karkötőt lop a pláza boltjából. Szóval ne izgasd magad! Mindezt megtette már más is. Én te vagyok, és te én vagyok.
Megkérdezem tehát újra: ne mondd, hogy a boltban állva, szemmel verve azt az isteni ‒ kérjük behelyettesíteni a megfelelő szót ‒ valamit, egyszer sem gondoltál arra, mennyire szeretnéd ellopni!
Mert gondolunk. Épp most.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése