Random elmélkedés: A megfilmesítés és a Shadowhunters sorozat

2016. január 12-én elstartol az ABC Family csatornán (amit akkor már Freeformnak fognak hívni) Cassandra Clare A végzet ereklyéi (a továbbiakban: TMI) című könyvsorozata alapján készült Shadowhunters. Ha a könyvnek van olyan rajongója, aki még nem hallott róla, csak üsse be google-be a címet, és máris szembejön vele legalább egy panaszkodós, kiakadós poszt. Most szólok, ez nem ilyen lesz. :) 

Én szeretem, hogy sorozat lesz a TMI-regényekből, mert ha vannak olyan könyvek, amik igazán sorozat, és nem film, formájában működőképesek, akkor ezek azok. Engem sohasem a cselekmény izgatott bennük, bár tény, hogy végig érdekfeszítő és kalandos a történet, hanem a karakterek. Egy sorozatban végre még többet kaphatok belőlük... szóval hogy a viharba' ne lennék lelkes?! Szerencsére láttam már olyan rajongókat, akik osztoznak a lelkesedésemben, de azért igencsak figyelnem kell, hogy a fanyalgók között meglássam őket. És ezzel nem azt mondom, hogy nem érthetőek a rajongók félelmei és fenntartásai, és végképp nem azt, hogy a negatív reakció ne lenne épp olyan jogos, mint az én optimizmusom meg lelkesedésem, hanem... hát, azt hiszem, csak annyit, hogy kérlek, várjuk ki a végét! Egyelőre van egy hangulat-teaserünk, egy darab rendes trailerünk és hét - még nem végleges - percünk az első részből, fotóink, plusz temérdek félinformációnk. Bármit is gondolunk a sorozatról ebben a pillanatban - akár te, akár én -, az száz százalékosan nem fog bejönni.

Az látszik, hogy a készítők igenis törődnek az alapanyaggal és figyelnek a TMI olvasóira (ezekről kicsit később még írok), szóval egy minimális bizalmat... esetleg? Elvégre elképesztő, hogy egy bukott film után (mármint nézettségileg, a minőségről, könyvhűségről meg lehet vitatkozni, én most nem fogok, csak annyit róla, hogy én a film első felét nagyon szerettem, a másodikat nagyon nem, kivéve JCB-t, ő végig zseniális volt, zárójel vége) kaptunk egy második esélyt. Azt pedig, hogy a könyvekkel kapcsolatban hogyan érzünk, nem befolyásolja se egy film, se egy sorozat, akárhogy is sikerüljenek. 

Persze, tudom, mindezzel együtt is nehéz úgy bízni a Shadowhuntersben, ha egyelőre valakinek nagyon nem tetszik, amit lát és amit hall. Szóval a tovább mögött igyekszem összegyűjteni mindazt a pozitívumot, amik igenis ott vannak, és eloszlatni néhány tévhitet.

Vágjunk bele! :)
(FIGYELEM! SOROZATTAL KAPCSOLATOS SPOILEREKET IS ÍROK. HA EZEKRŐL SEMMIT NEM AKARSZ TUDNI, CSAK NAGYON ÓVATOSAN, A ZÖLDDEL SZEDETT RÉSZEKET OLVASD! Minden más olyan spoiler, ami nem hivatalos forrásból származik, hanem twitteres elejtett megjegyzésekből, innen-onnan, meghallgatások miatt kiszivárgott, nem végleges! forgatókönyv-részletekből.)

Tévhitek:

- Clary legjobb barátja nem Simon, hanem Dot.
Téves. Az információ egy félreértésből fakad, és az egyik legnagyobb külföldi TMI-rajongói portálon át sok mindenkihez eljutott. És sok mindenki kiakadt. Jogosan. Mármint abszolút jogos lenne, ha igaz lenne. Ám már a sorozat alaptörténetében, amit minden promóciós anyag mellé kidobtak minden egyes sorozatos portálon, ott van, hogy "Clary és legjobb barátja, Simon". Nem hiszem, hogy ennél több bizonyítékra (és megnyugtatásra) szükségünk lenne. Ha mégis, utalok a Shadowhunters-trailer 1:12. másodpercére, arra, hogy a meghallgatások miatt néhány jelenet kiszivárgott, és arra, hogy elképzelhető, hogy valamely karaktertől igen hamar megválunk. (Igyekeztem nem nagyon spoileres lenni, de azért, aki akarja, gondolom össze tudja rakni.)

- Alec nem meleg, mert feleségül veszi Lydia Branwellt.
Téves. Mármint... Alec meleg, és valószínűleg nem megy el addig, hogy feleségül vegye Lydiát (aki sorozatos saját karakter, bár elvileg a pokoli szerkezetes Henryék leszármazottja). Tényleg bele akarják dumálni egy elrendezett házasságba, és már nem azért, de nekem az illik a Lightwood-szülőkhöz, hogy így akarják meggyőzni magukat arról, hogy a fiúkkal minden rendben. (Ööö... mármint ez az ő hozzáállásuk, szerintem Aleckel mindenhogy minden rendben van. :D) Az elrendezett házasságok pedig amúgy sem példa nélküliek az árnyvadászok közt, elég csak Stephen Herondale-re gondolni, vagy pont Robert Lightwoodra is igaz, hogy nem szerelemből házasodott.
Alechez (az első, második könyves Alechez) szintén nagyon passzol, hogy azt csinálja, amit mondanak neki, mert könnyebb, mint kitalálni és követni azt, amit ő akar. Feltehetőleg ezzel a szállal is pontosan oda jutunk el, ahová eljutottunk a harmadik könyvben, a coming-outhoz és Malechez. Szappanosabb az út, ez igaz, de maga a tény, hogy egy ilyen szál helyet kapott az első évadban, azt mutatja, hogy Alec és Magnus kapcsolata bizony nagyon is hangsúlyos lesz. Plusz, kaphatunk védelmező és sok-sok "Térj már észhez!"-t hangoztató Jace-t és Izzyt, aminek én szintén örülök. Elvileg az "Alec bele van esve Jace-be" szál is előtérbe kerül, legalábbis Dom (Dominic Sherwood aka Jace) és Matt (Matthew Daddario aka Alec) egy-egy elejtett megjegyzése, illetve a teaser trailer erre enged következtetni. Dettó örömteli. :) 

- Magnus nem lesz biszex. Igen, ilyen infóval is találkoztam már.
Téves. Harry (Harry Shum Jr. aka Magnus) rendszeresen beszél a karaktere biszexualitásáról, és ő is és Matt is emlegették Camille és Magnus múltját.

- Michael Wayland életben van.
Téves? Erről sokat nem tudni, csak néhány kiszivárgott spoilerből lehet arra következtetni, hogy az, akit Michael Waylandként látunk majd a sorozatban, valójában nem Michael Wayland, vagy ő, de csak egy hallucináció eredménye. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Valentine egy cseléről lesz szó. (Vagy persze Jace véletlenül is beleszaladhat egy hallucinációkat előidéző démonba, de hát, Jace-ről beszélünk, akárki nem intézi el őt.)
Ami viszont ezzel kapcsolatban lényeges, hogy bizony a sorozat szerint is Valentine nevelte fel Jace-t - Alan (Alan Van Sprang aka Valentine) twitteres és egyéb megnyilvánulásaiból ez nyilvánvaló, ahogy az is, hogy mindezt az első évad utolsó részeire Jace is megtudja. (Ó, Michael Wayland kapcsán meg szintén beszédes, hogy Dom akárhányszor be kell mutatni, kit játszik, csak Jace-t mond, nem Jace Waylandet, szóval ha Michael Wayland castingjából bárki arra következtetne, hogy mondjuk azt megváltoztatják, kik Jace szülei, hát, kétlem. Ekkora módosításnak könnyen csúnya öngól lehetne a vége.)

- A sorozatkészítőket nem érdeklik a könyvek. Ez a leggyakoribb állítás, amivel - ha nem is mindig ilyen direkt formában, de - találkozom.
Téves. Huhh, ez hosszú lesz, de indoklom.
Egy: a sorozatuk nézettsége nem kizárólag, de sokban múlik a könyv rajongóin. Nyilván nem érdekük, hogy kiszúrjanak velük.
Kettő: folyamatosan tartják a kapcsolatot a rajongókkal, adnak a véleményükre, így például a rajongók kérésére tették bele a sorozatba Izzy medálját. Plusz, ott az a rengeteg twitteres Q&A, kulisszák mögötti, forgatási kép, heti "kedvenc könyves idézeteink", heti fanartversenyek... mindez nagyon is sokatmondó.
Három: az írók olvasták és szeretik a könyveket. Nemcsak a TMI-t, de a Pokoli szerkezeteket, a Bane Krónikákat és az Árnyvadász Kódexet is. És ezt nemcsak onnan tudjuk, hogy posztoltak néhány kötetről képet, hogy "nézzétek, ott van az irodánkban", hanem kiszivárgott jelenetek alapján használnak konkrét idézeteket a regényekből (pl.: "Már éltem, amikor a Holt-tenger még csak egy kis tavacska volt, és kezdte rosszul érezni magát."), behoznak más könyvekből karaktereket (könyörgöm, kapunk egy Ragnort, és egy félig-meddig a Bane Krónikákból származó jelenetet vele, meg emlegetik Tessát, Henryt és ki tudja még kit), és úgy általánosságban variálhatják bármennyire a cselekményt, a karakterek bizony azok a karakterek lesznek, akiket megismertünk és megszerettünk. (Itt elég meghallgatni bármilyen interjút a színészekkel, ahol a szerepükről beszélnek, félelmetesen jól átlátják a tulajdonságokat, motivációkat stb.) A készítők könyves tudását kitűnően mutatja a teaser trailer is, ami a nyilvánvaló nyomokon kívül tele van még ezer másikkal, gondoljunk csak Alec megjelenésére, ahogy a "Szerelem" rúna ott a háta mögött, a két oldalán árnyalakokként Jace-szel és Magnusszal, és ahogy Alec kilövi a nyilat (nyilat, kapunk íjász-Alecet!) Magnus felé... No mindegy, szóval nagyon is ismerik az írók az alapanyagot, és én személy szerint számítok rá, hogy a részek tele lesznek a teaserhez hasonló kacsingatásokkal a könyvolvasók felé.

- Cassandra Clare engedte mindezt a sok változtatást. Szintén gyakran előkerülő tévhit, és igazából logikus állítás. Elvégre ő a regények szerzője, már hogy ne lenne beleszólása abba, hogyan dolgozzák fel a műveit? Szóval logikus a feltételezés, azonban téves.
Az író a megfilmesítési szerződésben - ahogy a magyar szerzői jogi törvény szerint, úgy feltehetőleg a legtöbb szabályozás szerint -  szinte minden ezzel kapcsolatos jogát átruházza a készítőkre. Lehet persze ettől eltérő megállapodást kötni, de viszonylag kevés író van abban a pozícióban, hogy alkudozzon. (Rowling például szerintem nem standard szerződést kötött, mert a forgatókönyveket jóvá kellett hagynia, de igazából fogalmam sincs, tippelek.) Cassandra Clare talán most lenne ilyen pozícióban, de mikor sok évvel ezelőtt eladta a megfilmesítési jogokat, egész biztosan nem volt. Most kérdezhetnétek, hogy oké, de hogy mehet bele egy író egyáltalán ilyenbe? Hiszen BÁRMIT csinálhatnak a művéből (oké, talán nem bármit, nem hiszem mondjuk, hogy egy ifjúsági regényből gyárthatnának pornót vagy hasonló). Hát, nagyon profán a válasz: a pénz miatt. Egy írónak, főleg a pályája elején, amikor még nincs egy biztos olvasói bázis mögötte, nem könnyű, még az Egyesült Államokban sem, ahol azért elég nagy ahhoz a piac, hogy jó esetben eltartson egy írót. (Nem úgy, mint Magyarországon, ahol kizárólag könyvírásból nem nagyon lehet hosszú távon megélni.) Egy megfilmesítési szerződés pedig biztos pénzt jelent. Cassandra Clare aligha tudhatta akkoriban, hogy most bizony nem kell majd a megélhetése miatt izgulnia.
Szóval kár az írónőt hibáztatni bármiért is. Ha a készítők kérik, szívesen magyaráz meg nekik bizonyos részleteket, segített a castingban (ez pusztán jófejség volt mindkét fél részéről), és igyekszik eljuttatni a rajongók kéréseit is a megfelelő emberekhez. Plusz, szerintem roppant diplomatikusan nyilatkozik mindig, noha látszik, hogy egyes változtatások az ő szemét is szúrják.

- Miért az új casting?
Oké, ez valójában nem tévhit, de sokszor előkerül, hogy miért nem a filmes színészek játszanak a sorozatban is. Hiszen többségüket szerettük. (Én például JCB-t nagyon, de Robert Sheehan, Godfrey Gao és Lily Collins is általános pozitív visszhangot kapott.) Nos, elég egyszerű a válasz (elsőre meg durván is hangzik, de mindjárt magyarázom): nem vállalták volna.
Lily aktívan filmezik (és filmezzen is, baromi jó szerepei vannak), JCB musicalben játszik és készül az új együttesének albuma, Kevin babázik és minőségibb csatorna sorozatában játszott nemrég stb. Az összességében elmondható a főszerepeket alakító színészekről, hogy jelenleg egyikük sem tart a karrierjének azon a pontján, ahol egy ABC Familys sorozatban szeretne játszani. Arról nem is beszélve, hogy egy sorozat sokkal hosszabb távú elköteleződést kíván, mint egy film (siker esetén akár évekről is beszélhetünk), és erre még egy lapáttal rátesz az, hogy a Shadowhunterst Kanadában forgatják - a távolság pedig sosem utolsó szempont. (A pénzről meg aztán tényleg ne beszéljünk. Állítom, Godfrey egy pár órás fotózásért többet visz haza, mint Harry egy részért. Na jó, lehet, hogy nem, de értitek.)
Kicsit ehhez a ponthoz kapcsolódik az alábbi (angol nyelvű) tumblr poszt: http://tinaliatum.tumblr.com/post/131407851099/do-you-have-advice-for-people-who-genuinely-want 
(Ó, amúgy, ha nem féltek a sorozatos spoilerektől, ajánlom tinaliatum oldalát olvasgatásra, mert a spoilereim jó része, és az optimizmusomnak is egy része, tőle származik.)

Nem tévhitek, de hé, működhetnek:

- A sorozat nemcsak a Csontvárost dolgozza fel, hanem későbbi részekből is hoz előre szálakat, és teljesen újakat is a történetbe épít.
Hát igen. Ez szerintem azért érthető. Egy Trónok harcával meg lehet csinálni, hogy a könyvvel együtt haladjon a sorozat, egy Csontvárossal nem. És nemcsak azért nem, mert az előbbi könyv hosszabb, mint a Csontváros, mert azért terjedelem tekintetében nem panaszkodhatunk, hanem mert a Trónok harcában sok szálon futnak az események, míg a Csontvárosban... hát, nagyjából egyetlenen. Az első három kötetre nagyon igaz, hogy Claryre és Jace-re koncentrál (a másodiktól pluszban azért már Simonra is), így csak egyetlen regényből nem lehet tizenhárom részt összehozni. Nem is örülnénk a végeredménynek, ha mégis csak sikerülne: Alec tizenhárom részen át mást sem csinálna, mint Jace-ékre féltékenykedne, Simon dettó, Izzy főzne egyet (ú, ezt amúgy a sorozatban is fog, Simonnak, ahogy a könyvben!), felöltöztetné Claryt és kifújt, Magnus megjelenne kétszer... Ugye, hogy szörnyen hangzik? :D Így azonban, hogy előbb felbukkannak Lightwoodék és Simon családja is, előtérbe húzzák és cselekményben felgyorsítják az Alec-Magnus szálat (időben amúgy nem, az első három részben nem telik el sok idő, így a kapcsolat alakulása csak a többi szálhoz viszonyítva megy gyorsabban), felnagyítják Meliorn szerepét és az Izzy-Meliorn szálat, előbb behozzák Camille-t és a vámpírrá változást stb., szóval mindezzel megadják a másik négy főszereplőnek (Simon, Alec, Izzy, Magnus) a lehetőséget arra, hogy tényleg főszereplők legyenek, ne csak háttéralakok a nagy Clary-Jace kalandhoz. (Természetesen, a könyvekben nem volt bajom a hangsúlyokkal, de a formátumkülönbség miatt ugyanaz sorozatban nem működne.)
Ami az új szálakat illeti... Az már kényesebb kérdés. Engem addig nem fognak zavarni, amíg belesimulnak a háttérvilágba és történetbe, és nem veszik el az időt a könyvbeli karakterektől. Tehát például semmi bajom Lydiával, amíg az ő szála nem lesz fontosabb, mint mondjuk Alecé. Persze, dolgozzák ki rendesen, meg légyszi, kedveltessék meg velem, de ne róla szóljon a sorozat.

- Luke rendőr.
Ezzel kapcsolatban nekem is ambivalensek az érzéseim. Egyrészt, van értelme. Luke árnyvadász volt, üldözte a rosszat, igazságot keresett a világban stb., logikusabb innen egy rendőri pálya, mint egy könyvesboltos. Plusz, valószínűleg rendőrként is segít a démonvadászatban, és nem csak emberi gonosztevőkre utazik. Ezzel egyébként az események fősodorjába is szépen be lehet őt vonni.
Ugyanakkor... Bár Isaiah (Isaiah Mustafa aka Luke) végtelenül kedvesnek tűnik, tényleg a színésztársak szabályosan áradoznak róla, nekem nem érződik Luke-nak, legalábbis könyves Luke-nak nem. (És nem, nem a bőrszín miatt, a diverzitásnak én csak örülni tudok.) A foglalkozás és Isaiah együtt... hát, nagyon arra enged következtetni, hogy Luke bizony nem az a Luke lesz a Shadowhuntersben, akit a könyvekből ismerünk.
Annyi pozitívum azért van, hogy a Jocelynnal és Claryvel való kapcsolatát szépen megőrizték, még közös családi fotókat is csináltak a Fray-ház nappalijába, és hogy talán rendőrként és látványos badassként még hangsúlyosabb lehet a Luke-Jace szál, ami nekem a könyvekben nagy kedvencem volt. (Hamuváros eleji jelenetük... váááá. Imádtam.) A többit pedig még meglátjuk, így például azt is, hogy megmagyarázzák-e a készítők, hogy ha Luke rejtőzködni szeretne és titokban tartani egyrészt, hogy ő él, másrészt, hogy Jocelyn és Clary merre él, akkor miért egy ennyire nyilvánosság előtt lévő szakmát választott. (Ezért a felvetésért köszi Bándi Noéminak!)
Szóval nem egyszerű eset ez a Luke-szál, de hátha nyomós okuk volt a készítőknek a változtatásra, hátha mindenre gondoltak, és hátha jól sül el. :) Sokkal rosszabbul érintene a módosítás, ha egy másik karakterről lenne szó.

- A szereplők idősebbek.
Igaz. Nem tizenöt évesen mentik meg a világot, hanem tizennyolc-húszévesen. Nekem hihetőbb. Ráadásul, sokszor panaszkodunk rá, hogy harmincas színészek játszanak tiniket, itt legalább erről nem lesz szó. Mert például akármennyire is szeretjük Mattet (és tényleg ő az egyetlen, aki iránt szinte osztatlan a rajongás), nem tudom, hányan húznák fel a szemöldöküket, ha huszonnyolc évesen tizennyolc éveset játszana. Katnél (Katherine McNamara aka Clary) még jobban passzol a változtatás, tizenkilenc évesen játszhat tizennyolcat. :)
A történetben ez sok változással nem jár, elvégre gimibe amúgy se nagyon jártak a szereplők (mármint csak kettőnek kellett volna). Ami más lesz, hogy Alec vezetheti ideiglenesen az intézetet, amíg a szülők távol vannak (ez szerintem nagyon aleces), és hogy talán kevesebb emberen kell átjátszaniuk magukat a szereplőknek, ha ők maguk akarnak intézni valamit. (És na jó, könyves SPOILER, ha az Árnyvadász Akadémiás sorozatban Simon és Clary tényleg parabataiok lesznek, és a sorozat eljutna valaha eddig, variálni kell majd a szabállyal, hogy hány éves korukig csinálhatják meg a ceremóniát. Szerintem ez szintén nem nagy dolog.)

- Maureen nem fiatalka rajongó, hanem Simonék bandájának tagja és a barátjuk.
Szerettem a könyvekben a Maureen-szálat, noha az, hogy hogy a francba győzte le Camille-t, nekem a mai napig rejtély, plusz fájó pont, hogy mindez off-page történt.
Ennek a változtatásnak éppenséggel nem örülök, viszont még érdekes is lehet. A készítők nyilatkozataiból azt szűrtem le, hogy a vámpíros szál ugyanúgy megtörténik, és így az... hát, még keményebb lesz Simonnak. Egy dolog, hogy véletlenül vámpírrá változtatja egy ismerősét (még akkor is, ha ez az ismerős egy tizenkét-hároméves lány), és megint másik, ha a BARÁTJÁT változtatja át. Szóval dramaturgiailag ütős lesz ez. Ez azért vigaszt jelent.

- Magnus a Pandemonium tulaja.
Sokaknak nem tetszik a változtatás, holott szerintem ez is teljesen logikus. Magnus él-hal a bulikért, úgy ismerkedünk meg vele, hogy házibulit tart a macskájának... Az, hogy nem az otthonát akarja minden jöttmentnek kitárni, hanem beruház egy klubba, nagyon is magnusos.
Mi több, ezzel a készítők kapnak egy remek állandó helyszínt, és több lehetőséget arra, hogy Magnust bevonják a történetbe. Én nem panaszkodom, ez a változtatás határozottan tetszik!

- Nincsenek cicák. Se Miau Ce-Tung, se Church.
Tényleg nincsenek. Oké, én bírtam őket, meg jópofa lett volna (és annyira nem is jó ez a "lett volna", mert egy második évados behozást a készítők sem zártak ki), de azért macskákat instruálni mindenkinek plusz stressz. Kat se élvezte volna, ha a kutyusát - aki néha ott volt vele a forgatáson - folyton el kellett volna hurcolni a macskák közeléből.
(Ez meg nagyon zárójeles megjegyzés, de még annyi, hogy az állatbolond Matt nem tudom, hogy koncentrált volna a munkájára ilyen sok kiskedvenc között. :D)

- Simon könyvelőnek tanul.
Hátööö... Forgatókönyvekben, interjúkban ennek nem láttuk még nyomát, de a karakterleírásban szerepel, úgyhogy eléggé biztosra vehető. És hát, nyilván éééérdekes fejlemény (érdekes, mint nem jó). De azt mondom, minden a hozzáálláson múlik majd. Ha Simon azért választotta ezt a szakot, mert ötlete sem volt, mihez kezdjen az életével, és nem azért, mert imád könyvelni, akkor az nekem hihető. Ha Jace például szívatja ezzel Simont, annak csak örülünk. És hé, a banda még megvan, ahogy megvan a kocka oldala is a karakternek, szóval nem aggódok, hogy Simon teljesen kifordulna magából.

- Alecnek nem lesz kék szeme, Jace-nek nem lesz arany színű.
Sorry. Tényleg nem. A kontaktlencsét sok színész szeme nem bírja (gondoljunk csak Daniel Radcliffe-re, ő ráadásul nemcsak a kontaktlencséktől kapott allergiás reakciót, hanem a Harry Potter-szemüvegtől is, szegényem), ha gyorsan kell egy jelenetet felvenni, könnyen el is felejtődhet (khm... Legolas), plusz a tekintettel való játékot is korlátozza. Mattnek és Domnak is szép szeme van, én nem bánkódom emiatt, akármekkora jelentősége is van a könyvekben ezeknek a részleteknek. Ez legyen a legkevesebb. Dom mondott valami olyasmit az egyik interjúban, hogy nem a kinézetük teszi őket megfelelővé a szerepeikre, hanem a kisugárzásuk. Ha az a helyén lesz, és eddig úgy látszik, ez stimmel, akkor kár ezen bosszankodni, főleg hogy látjuk, nem arról van szó, hogy a készítők tesznek a könyvekre, hanem rendes, ésszerű okok állnak a döntés mögött, hogy kihagyják a kontaktlencséket.
Dom nyilatkozatához még azt hozzátenném, hogy egyrészt egy sorozathoz (vagy filmhez is, tök mindegy) színészeket castingolnak, nem modelleket. Hiába néz ki XY pont úgy, mint Zelfogytakabetűk, ha nem tudja ELJÁTSZANI a szerepet, hiába. És (másrészt) ugyanígy, ha XY nem ment el meghallgatásra, nem tudják nekiadni a szerepet. A castingosok azokból válogattak, akik jelentkeztek a szerepre, vagy egy másikra - elég csak Mattre gondolni, aki eredetileg Jace szerepére olvasott. Lehet persze a kinézeteken aggodalmaskodni - és mivel egyelőre sok mindenünk nincs, máson nagyon nem is tudunk -, de higgyétek el, a végén sokkal fontosabb lesz az, hogy ki hogyan játszik. (Ó, e tekintetben meg én is igyekszem nem elhamarkodott következtetéseket levonni hét, remélhetőleg még nem véglegesre vágott percből, mert na, lehet, hogy akkor hangyányit én is borúlátóbb lennék némelyek esetében.)

- A látvány nem lesz olyan ütős, mint a filmben.
Tény. Több felvétel, több helyszín és jóval, jóval kevesebb pénz. De néhány díszletet, kelléket át tudtak/tudnak emelni, plusz a The Flashben is dolgozó szakemberek irányítják ezt a részt, és na, a The Flash királyul néz ki.
A kikerült részletek pedig elvileg még nem véglegesek. Ha most giccsesnek vagy olcsónak néz ki valami, az még bőven változhat. (Például Clary eltűnése a trailerben. Az légyszi, változzon még.)

Ami nagyon nagy pozitívum, és aminek én különösen örülök: 

- Malec nem a háttérben bontakozik ki, hanem a szemünk előtt. Valószínűleg látunk első csókot, első randit, és még sok-sok minden mást. Nemcsak elejtett utalásokat, nemcsak röpke jeleneteket, hanem bizony az első évad egyik fő szála lesz az övék. Ahogy Matt is fogalmazott: "Ha Malec rajongó vagy, talán örülni fogsz." :))

- Nem kell négy könyvet (évadot) várnunk arra, hogy megismerjük Izzyt, hanem a sorozat rögtön az elején megmutatja, ki is ő. Nemcsak a magabiztos, gyönyörű lány, nemcsak a védelmező húgica, nemcsak az ostoros veszedelem, hanem még annyi minden más is! Emeraude-nál (Emeraude Tobia aka Izzy) pedig jobb castingról nem is álmodozhattunk. Egyrészt gyönyörű, másrészt az első epizódbeli részlet alapján fantasztikusan érti Izzyt. (És az se hátrány, hogy mennyire aranyosan lelkesedik mindenért, és főleg mennyire odavan a Sizzy szálért.)



- Kapunk íjász-Alecet, igazi parabatai-kapcsolatot, és összességében nagyobb betekintést az árnyvadászok csatáiba és mindennapjaiba.

- Nagyobb szerepet kap a család már az elejétől. Nemcsak Jace- és Clary-fronton, hanem Lightwoodéknál és Simonnál is.

- Több Kört kapunk, igazán megismerjük Valentine-ék múltjának ezt a szeletét, lesznek flashback jelenetek is.

- Simon, mármint Alberto (Alberto Rosende aka Simon) énekelni fog!

- Raphael is nagyobb szerephez jut. Remélem, ez azt jelenti, hogy Magnusszal is lesznek közös jelenetei, hm. :)

- Ééééés minden más, amit fentebb már leírtam, és ami összegezhető ebben az egy mondatban: többet láthatok a karakterekből, akiket szeretek! :)

Hm. Jesszum, kezd hosszúra nyúlni a bejegyzés. Mindenesetre, ha van még olyan pletyka/infó/bármi, amit hallottatok, és aggaszt titeket, ha tudom, szívesen beleveszem a posztba, hogy mennyit is tudunk róla, vagy hogy ha ez bárkit is érdekel, leírom, hogy szerintem miért jó/miért nem jó változtatás. (Minden úgyse jutott eszembe most.)

Remélem azonban, hogy valamennyire tudtam segíteni abban, hogy kicsivel kevesebb félelemmel és kicsivel több reménnyel várjuk a január 12-ét (vagy hát 13-át, ha bizonyos illegális utakon tervezünk a részekhez hozzájutni, khm). Ha pedig nem, továbbra is tartom, amit a poszt elején írtam: minden jogotok megvan kételkedni. A bejegyzéssel a célom mindössze egy másik megközelítés nyújtása volt, és ha már egyvalakit sikerült picit megnyugtatom, akkor örülök, hogy ennyit pötyögtem. :)

Ó, utó-utószó, kedvenc interjúk és videók a színészekkel, hogy lássátok mennyire édesek:

Emeraude (Izzy) és Alberto (Simon) beszélnek Clace-ről, Sizzyről és a stábon belüli, való életbeli parabataiukról. (Végtelenül cuki.)

Könyves blogger interjúvol csaknem mindenkit, főcímről, Magnus-kézmozdulatokról és természetesen a könyvekről.

Kat (Clary) és Dom (Jace) beszélnek csínyekről, illetve Matt (Alec) és Dom kapcsolatáról.

Az interjú, amiből a gif származik: melyik színész kinek öltözne a Comic-Conon, hát a karakterek?

Comic-Con panel, ölelkezéssel, rúnákkal, ostoros, pofozós sztorikkal, "szerény" Matt-tel. (Hosszú, de ha van időtök, megéri végignézni, nagyon aranyosak és viccesek együtt a srácok.)

Végül: Dom és Alberto a forgatáson mutatják be, hogy viselkedik egy Jace a vadonban. :D

(A fanartokat a színészek képei mellett - természetesen - Cassandra Jean készítette, míg az egybeszerkesztő ghiblititans.)

24 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszett a bejegyzésed. :) A téves változtatásokról némelyikéről hallottam csak, azokon viszont tényleg felhúztam magam, és el is döntöttem, hogy köszönöm, nem. Egy kicsit sikerült enyhítened azon, hogy Clary-nek mégis ki a legjobb barátja, bár ott a problémám nem a "legjobb" szón volt, de kicsit enyhültem. :) Amit viszont sajnos nem siekrült enyhítened, az pedig Luke. Azzal nekem sincs bajom, hogy néger. Nem az számít. Luke ugyebár egy semleges munkát akart, nem akart hivalkodni. Azzal, hogy berakták rendőrnek, több démon fog tudni róla, és nálam ez az, ami zavar.
    Amivel viszont sikerült nagyon is felkeltened a sorozat iránti érdeklődésemet, az a Lightwood-szál. Oké, meg az is, hogy idősebbek lettek. Egyszerűen nem tudtam mást csinálni, mint bólogatni, mikor azt írtad, hogy nem annyira hihető az, hogy 15 évesek mentik meg a világot. (A 18-20 se annyira, de még mindig közelebb áll az igazsághoz) Szóval a Lightwood szál. Már csak az utolsó kötet van hátra, de a negyedik kötet óta jobban leköt a testvérek sorsa, az ő történetük, így örülök, hogy nagyobb hangsúlyt kapnak a sorozatban is.
    Külső szempontból nekem két aprócska kötözködni valóm van, de az egyik mellett simán el tudok nézni, mert hát valljuk be... Dom marha jól néz ki. Ettől függetlenül hiányolom az anorexiáját, de ez nem érdekes. Amivel inkább hiteltelenebb a karakter, az Clary paróka-narancssárga haja. Egyszerűen nem tudom vele komolyan venni. Hiába röhögtem egy jót a Pandemonium előtti jelenetén, de emiatt sajnos nem tudom komolyan venni, és nem is hasonlít nekem annyira Clary-re. :(
    Remélem nem veszed kötözködésnek, mert én nem annak szántam. (És remélem érthetően fogalmaztam, nem erősségem xd) :) Sikerült rávenned végülis arra, hogy az első résznek adjak egy esélyt és megnézzem legalább azt. :)
    Noémi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Á, köszönöm! Most már tényleg örülök, hogy megírtam ezt a bitang hosszú valamit. :))

      Luke nekem is ingatag terep, mert látom az értelmet a változtatásban, de azért hiányzik is a mi poros, úgy néz ki, mint aki pókokat tart, könyves Luke-unk. Plusz, valaki mintha valahol (nagyon konkrét :D) felvetette volna, hogy ugye Valentine a könyvekben azt hiszi, meghalt, az álnév nyilván segít, meg Valentine nem épp Brooklynban mozgolódik, de ha Luke-nak tényleg olyan fontos, hogy halottnak higgyék, és hát, annak kéne lennie, elvégre Jocelyn... akkor kockázatos, hogy nyomozóként ugrál. Szóval igen, egyetértek. :) Aztán hátha gondoltak erre is a készítők, és megmagyarázzák.

      Ó, igen, Clary haja! Azt már külön nem akartam belevenni, de igen, az sokaknak nem tetszik. Nekem belefér a répavörös hajba még úgy is, hogy ja, annyira természetesnek nem tűnik. Hátha a megvilágítások még segítenek rajta. :D Vagy ha tömeghiszti tör ki miatta az első rész után, utólag átszínezik. :D

      És nem, egyáltalán nem vettem kötözködésnek semmit, nagyon örülök, hogy megosztottad a véleményed. (Meg wow, tisztára meg vagyok hatva, hogy a poszt miatt megnézed az első részt.)

      Törlés
  2. Felőlem bármivel foglalkozhat, hisz a könyvekben sem kap nagy szerepet a mondén munkája. :) Ennél jobb már csak az lenne, ha politikusnak állna kábé. (Ez konkrétan most jutott eszembe) Maga Valentine nem is, de démonok is pletykálgatnak egymást között és így könnyen egy nem kívánatos személy fülébe eljuthat. :) Mindegy, bízzunk a legjobbakban. :D

    Amúgy a legegyszerűbben úgy lehetne elfogadni Clary haját, hogy nem Clary-ként nézed. Újra megnéztem a trailert és így viszont tényleg el tudom fogadni a karaktert, hogy nem Clary-t látom, hanem Clary helyébe lévő ikertestvérét. Fhuuu, egy képet mutatott barátnőm egymélyvörös Clary-ről, ugyanezzel a színésznővel, és azzal simán el lehetne fogadni. Jó lenne, ha a későbbiekben ezt meg tudnák valahogy oldani, mert akármennyire tud idegesítő lenni, én szerettem őt. És az ő karakterét is komolyan akarom venni. Eddig szinte mindenkit el tudtam fogadni, nehogy ő maradjon ki, amikor rajta még lehet változtatni. :)

    Hát, logikusan építetted fel a bejegyzést, figyelembe vetted azokat is, akik elrettentek a sorozattól, szóval így megérthető az érvelésed is. :D És, kész felüdülés volt olyat is olvasni a témával kapcsolatban, aki nem azzal hozakodott elő, hogy jó lesz a sorozat, mert a könyv is jó és kedvence. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát, ezzel a kinézettel tényleg simán elmehetne politikusnak is. xD Valentine meg ott válna valami rajzfilm-gonosszá, ahogy például a jelenet előterében azon mereng, vajon hol találhatná meg Jocelynt és a lányát, a háttérben a tévében pedig ott nyilatkozna Luke. :DDD
      De igen, veszélyes játék ez mindenhogyan. A démonokkal szemben annyi az előnye Luke-nak, hogy ők nem nagyon tudhatják, hogy figyelni kéne erre az ürgére, meg hogy néz ki stb., de ismétlem, igen, Valentine félinfókból előbb-utóbb simán összerakhatja. Jogos az aggály. :)

      Clary ikertestvére... :DD

      Örülök meg köszönöm meg mit szokás erre mondani... ^^

      Törlés
    2. Ezt így most konkrétan elképzeltem, ahogy fogja a whisky-s poharát, a fotelban háttal ül a TV-nek és meghallja Luke hangját. :D Onnantól kezdve semmi nem érdekelne, vígjáték lenne az egész. :D

      ^^

      Törlés
    3. :D És akkor már Clary haja se lógna ki! Minden probléma megoldva! :D

      Törlés
    4. Ó, és remélem, nem gond, ezt a Luke-os gondolatot (mármint nem a politikusosat :D) beleírtam a fenti posztba is. :)

      Törlés
    5. :D Ha meglátná, inkább kopaszra borotválná a fejét. Kinézem Valentine-ból. :D

      Nem baj, nyugodtan. ^^

      Törlés
    6. Hát még mindig inkább, minthogy magának növesszen gáz frizut. (Khm... filmes Valentine... khm.) :D

      Köszi. (Így utólag.) :)

      Törlés
    7. Én a filmes Valentine-t alakító színészt szeretem, de nekem olyan... túl fiatal volt ehhez a szerephez. Maradjon meg inkább Dracula-nak. :S

      ^^

      Törlés
    8. Ó, igen, nekem is fiatal tinikorom nagy crush-a (ezt hogy is mondjuk magyarul? ööö, mindegy :D). Meg jó színésznek is tartom, sőt, alapból jó választásnak a szerepre, szóval nem az ő hibája, hogy a végeredményt nagyon nem szerettem. Az irány nem tetszett. A sztoikus, manipulatív Valentine helyett hát... kaptunk egy rasztahajú őrültet. Naná, hogy Jace nem állt az ő oldalára, ki a franc állt volna?! :D A könyvekben szerettem, hogy ott táncolt a lehetőség, hogy na, mi van, ha... Filmben ez egy második rész esetén (mármint ha elkészült volna) elképzelhetetlen lett volna nekem.
      Meg hát, igen, a korok a filmben... Nekem az még mindig nagyon abszurd, hogy aki Alecet alakította, és aki Luke-ot, majdnem egyidősek.

      Törlés
    9. Pacsi. :D Nekem sem jutnak eszembe sokszor magyarul a szavak, csak angolul. :D De értem, mire gondolsz. :)
      Igen, egyáltalán nem nézett ki vezetőnek, nekem egyáltalán nem olyan volt a kisugárzása (ellenben a mostanival... hát ott felordítottam örömömben, mikor megtudtam. :D). Igen, a könyvben hiába tudta az ember, hogy Jace nem fog melléállni, de akkor is ott a para, hogy de mi van, ha mégis? A filmben ez a feszültség hiányzott. Mondjuk onnan minden feszültség hiányzott, de ez részletkérdés. És itt ezzel kapcsolatban eszembe jutott, amit írtál, hogy nem az első könyv fog csak szerepelni az első évadban. A filmben ezt simán megléphették volna, fölösleges volt beemelni a második részből is dolgokat, meg a végét is megmásítani (helyes ez a szó?). Ha az 50 árnyalattal meg tudták ezt csinálni (elnézést, ha szereted, itt most nem bántani akartam a könyvet), akkor itt, ahol folyamatosan pörögnek az események, miért nem tudták?
      Ezt nem is tudtam, hogy a való életben majdnem egyidősek. Nekem ebből a szempontból durvább volt A lázadóban Négyes és a csoportnélküliek vezetője. Az durva.

      Törlés
    10. ;)

      Igen, én is nagyon örültem a Valentine-castingnak. Alan azon kevés színészek egyike, akit már láttam is valamiben. :)

      Hát igen, én sem nagyon értettem ott a változtatásokat. Egyedül a "gát Jace elméjében is"-ötlet tetszett, mert nekem az a könyvekben volt hihetetlen, hogy Jace soha, egyetlen képet se látott Michael Waylandről, komolyan, egyet sem?!

      És ó, ne aggódj, én és A szürke ötven árnyalata nagyon messze állunk egymástól. :D

      Négyesék: Ú, igen. Főleg azért fura, mert Marcus meg stimmelt. :S

      Törlés
    11. Ebből a castingból én csak őt láttam valamiben, és ott is tetszett. :)

      Pláne, hogy a könyvtárban vannak képek, mert Hodge tartott magánál. Így legalább lett értelme a dolognak.

      :D Egyre több helyen látom és több ismerőstől hallom, hogy imádták, úgyhogy már félve hozom fel. Mert ha szeretném is, akkor is el kellene ismernem, hogy nem igazán történik benne semmi.

      Legalább idősebbnek sminkelték volna vagy valami, mert amúgy Evelyn-nel nekem ez az egy problémám volt. Vagy Marcus pedofil volt? Bár erről én nem hallottam még. :D (Az utolsó kötet hátra van még, még bármi megtörténhet)

      Törlés
    12. Én láttam Domot a méltán nem túl sikeres Vámpírakadémiában, ahol kicsit hasonló karaktert hozott, meg Harryt a rendkívül sok dialógust igénylő Glee-s Mike Cheng szerepében. (Volt egy epizódja, volt egyetlen epizódja, ahol hagyták beszélni.)

      :) Lehet, hogy kevesebb anyagból összekaparni egy filmrevalót könnyebb, mint sokból kimetszeni egy filmrevalót. Aztán ki tudja. De biztos nem véletlen, hogy viszonylag kevés (szerintem) a jól sikerült könyvadaptáció.

      :D Én olvastam a harmadikat is, és bár nem sokra emlékszem belőle, az szerintem rémlene, ha ilyesmi előjött volna. xD

      Törlés
    13. Akkor te előrébb vagy. :D Én Alan-t láttam a Reign-ben, ott szerettem, és nem is miatta hagytam abba. Maga a karaktere nem volt szimpatikus, de ő maga igen.

      Mondjuk ez is igaz. Pláne, hogy ez tényleg egy vaskosabb könyv a maga 500 körüli oldalszámával. Igazad van, tényleg kevés. Ha tevhnikailag megvalósítható lenne, akkor a történetet vagy a karaktereket rontják el nagyon. Ha technikailag rontják el, komédiát csinálnak belőle és élvezhetetlen. Valahogy az arany középutat kellene megtalálni, ami sajnos nem mindig jön össze.

      Akkor nagyon kibuknék, ha tényleg pedofil lenne. :D Nekem nagyon nem stimmel a karakterével. :D

      Törlés
    14. Azt a részt még láttad, amikor a csajt véletlenül kilökte az ablakon, és Catherine-nel együtt próbálták eltüntetni a hullát meg öngyilkosságnak beállítani az egészet? :D Az a rész egy kincs, akármilyen is egyébként a Reign minősége néha.

      Nekem a John Green-féle feldolgozások és az Éhezők Viadala sorozat a kedvencem így feldolgozások terén. Előbbinél ugye könnyebb, hogy nincsen természetfölötti elem és ezzel együtt bonyi háttérvilág, amit magyarázni kell, utóbbinál meg passz... ráéreztek? Néha az is sikerülhet. :D

      Mondom, erre csak emlékeznék. xD

      Törlés
    15. Addig jutottam, hogy Mary segített valakinek megszülni, az egyik udvarlánya meg összefutott a volt örökössel. Vagy Mary vízbe fojtása volt később? Már nem tudom. Én párhuzamosan néztem az Outlander-rel, és egyszerűen kibuktam azon, hogy aki elvileg skót lenne, annak nincs is akcentusa/tájszólása. Azok után pláne, hogy Franciaországban nevelkedett. Szerintem csak egy kastélybeli gyilkosságot láttam, az viszont várható volt.

      A JG könyveket nem olvastam (még, de már meg van a Looking for Alaska) és a filmeket sem láttam, de a THG nekem kedvenc lett. Én amit még nagyon szeretek és feldolgozás, az Poirot, az Outlander és A beavatott. Bár az utóbbiban nem igazán vagyok megbarátkozva a tényleg szerencsétlen Tris-szel, de hátna. Attól én még élveztem. :D Érdekes, hogy az Outlander-nél változtattak dolgokat, néhány olyan is volt, amiért hisztiztem is, de ettől függetlenül nagyon jól adoptálták a könyvet és megéri megnézni. Mondjuk Jamie idősebbnek néz ki a koránál, de hát Sam az Sam. :D Kicsit sem zavar, pláne a ruhátlan részeknél. :D

      :D Meghát Önfeláldozó. Ők meg nem tehetnek semmit magukért. Szóval ha tényleg pedofil lenne, akkor se csinálhatna semmit, mert az önzés lenne.

      Törlés
    16. Aha, ezek szerintem valahol akörül voltak, lehet, hogy pont előtte hagytad abba. xD Ó, igen, az Outlanderben nagyon szépek az akcentusok, a Reignben ahhoz képest erősen döcögnek, már amennyire én meg tudom ítélni.

      Outlander nálam is kedvenc, bár a regényeket egyelőre nem olvastam. A beavatott meg szerintem is a jobbak közül való, Négyes castingja például lenyűgözően tökéletes. Mármint Theo James, óóó. *.* És ha óóó-k, igen, Sam az Sam. :))

      Jó, hát azért Marcus nem volt épp makulátlan... :)

      Törlés
    17. Egyik este abbahagytam, hogy alszom, aztán semmi nem vonzott vissza többet. Az a baj, hogy nagyon hallatszódik, hogy britek a színészek (remélem, tényleg azok és nem néztem el nagyon xd a lényeg, hogy a kiejtéssel a "skótoknak" problémája van). Így kicsit hiteltelen, mert amikor az Outlander-ben például harmadjára mondták azt a szót, hogy "körk", akkor esett le, hogy az a "church" akar lenni. Nehogy újranézzem az Outlandert megint. :D

      Én még csak az elsőt olvastam és a felénél kezdtem el nézni a sorozatot. A karaktereket szerintem nagyon eltalálták benne. És azon nagyon tetszik, hogy nem csinibabákat csináltak a sorozatban belőlük, nekem ez sokkal hitelesebb, mint az, hogy a mai világ ideáljai rohangálnak össze-vissza. Theo nagyon jó Négyes, nehezen olvasható le az arcáról minden, ahogy a könyvben is, egyből elfogadtam. :D Sam az... Nem szeretek sokkal idősebbekkel kikezdeni, de az ő esetében kicsit sem zavarna. :D Nagyon bírom a képeket, amiket feltölt Instagram-ra. :D

      Ez tény és való, de ő inkább agresszív, mint pedofil. :)

      Törlés
    18. Én sem mondom meg, hogy britek-e. Illetve aki Basht játssza, őt tudom (valamiért... passz amúgy tényleg honnan tudom xD), hogy kanadai.
      És ó, én az Outlandert felirat nélkül nem is merem nézni. :D (Én amúgy majd a második évad előtt újra akarom nézni, bár az lehet, hogy durvább részeket ezúttal áttekerem.)

      Igen, az nekem sem szokott tetszeni, ha mindenki szép meg helyes. Persze, értem, hogy a színészek többsége egyszerűen az, de akkor is. :D A kábeles sorozatoknál azért jól meg szokták találni az egyensúlyt, meg ó, a britek is jók ebben!

      Sam... *nagyokat sóhajt :DD*

      Törlés
    19. Lehet, látszik rajta és már annyi kanadait láttál, hogy egyből kiszúrod. :D
      Én eleinte szinkronnal néztem. Claire szinkronjára emlékszem, de Jamie hangja annyira ütős, hogy el is feleljtettem a szinkronját. Akkor álltam át teljesen arra, hogy nuku szinkron, just subtitle.

      Nem csak az. Annak idején a női ideál nem az volt mint manapság. Ahogy haladtunk a korral, a nőknek úgy kellett egyre vékonyabbnak lennie. Ha megnézel egy ókori művész szobrát, ott sem a mai ideált látod, ahogy a festményeken sem. :) Őszintén szólva, kevés sorozatot szoktam nézni, szóval lehet, egy ilyet sem láttam még. ><

      Törlés
    20. Ahhhhaa. :) Nem, azt hiszem, közben rájöttem, hogy láttam egy kanadai sorozatban. És mégis ki más játszana olyanban, mint aki kanadai? :D

      Jé, én szinkronosan még semmit sem láttam belőle. Majd egyszer belehallgatok asszem.

      Ú, azt amúgy tudtad, hogy Sam olvasott Cassandra Clare-könyvet is? Az egyik Árnyvadász Akadémiás novellát ő olvasta hangoskönyvben, és bár csak részletet hallottam, úúú. Szerencsére pont a skót karaktert is kellett olvasnia. (Kicsit spoileres, de ha nem figyelsz a jelentésre, csak Sam hangjára, nem vészes. xD)
      https://soundcloud.com/entertainmentweekly/sam-heughan-reads-fiery-trial-by-cassandra-clare

      Igaz. :)

      Törlés
    21. A japán filmekben sem japánok játszanak, ami nagy szívfájdalmam. x)

      Egy részt bőven elég végignézni vele, de hamar rá fogsz unni. A sassenach-ot sem úgy ejtik a magyarok, ahogy kéne, sőt, magyarul mondják, ami nagyon felhúzott, meg Clare becenevét is magyarul mondják. Maradok a feliratosnál. :D

      Azt tudtam, hogy valamelyik kedvencem olvasott egy Árnyvadász könyvet, de nem tudtam, hogy ki és mit. De azt hiszem, megint beleszerettem a hangjába. Neki durván hallgatnivaló hangja van. Nem volt spoileres, mert az Árnyvadász Akadémiát nem áll szándékomban elolvasni. :) Simon nem tartozik a kedvenceim közé, így nem igazán érdekel az a sorozat. :)

      Törlés