Sorozatajánló: The 100

Mintha ez igazából afféle könyves blog lenne, nem?

Már hónapok óta tervezem, hogy bevezetem a sorozatajánlós rovatot a blogon, és most végre sikerült rájönnöm arra is, hogy miből tudok egy épkézláb posztot összegyúrni. Ami azt illeti, az elmúlt hetem a The 100-ról szólt, kábé csak a The 100-ról tudtam beszélni, így eljött az ideje, hogy itt is azt tegyem.

Mert The 100. Mindenkinek nyomás The 100-ot nézni! Elindultatok? Ja, nem, akkor a tovább mögött elárulom, miért is kéne elindulnotok.

De előbb zeneajánló, mert kábé a pilot óta ezt hallgatom, és szuper fun, és szuperül feldobja a bejegyzésemet, ha miközben olvassátok, ezt hallgatjátok.

MiisazaThe100? A The 100 a CW egyik tavalyi újonc sorozata, bár technikailag, mivel midseason volt, idén márciusban indult. Tizenhárom részes, így ha valaki rákattan - és nem, tényleg nem bonyolult rákattanni -, akkor pár nap alatt végignézhető. 
A történet szerint az emberiség megsemmisült egy atomháborúban, akik megmaradtak, egy űrállomáson (ez a Bárka) élnek és reménykednek, hogy egy nap visszatérhetnek a Földre. 97 év telt el, és az űrállomás oxigénkészlete fogyóban van, így a vezetőség úgy dönt, száz elítéltet - na, vajon honnan a cím? - küld le a Földre, hogy ellenőrizzék, lakható-e a Föld. Ha túlélik, "oké, mehetünk", ha belehalnak a sugárzásba, "oké, megszívtuk".
Az űrállomáson szigorúan veszik a népességszabályozást, így nemcsak hogy egy gyereknél több nem engedélyezett, hanem minden nagykorút bármilyen bűncselekményt is követ el, kivégzik, azaz kirepítik az űrbe. Az elítéltek tehát mind tizennyolc alattiak, rajtuk múlik az emberiség sorsa. Biztos nem lesz ebből baj...
A sorozat amúgy két helyszínen játszódik, egyrészt figyeljük a tiniket a Földön, másrészt az űrállomáson maradtakat.  Én nem tudnám kiemelni, melyik szálat szerettem jobban, mert bár a kedvenc szereplőim a Földön vannak, a Bárkán kaptuk a The 100 talán legdrámaibb jelenetét, meg Kane-t.
A sci-fi jelleget az űrállomás biztosítja, bár elég lepusztult a hely, és ez így van jól, míg a Föld inkább olyan Legyek ura hangulatú, főleg a negyedik rész, aminek még a címe is zseniális. (Murphy törvénye, és értitek, az egyik szereplőt Murphynek hívják.) 

Akinek a leírás nem keltette fel az érdeklődését, vagy elriasztja a csatorna, mert biztos tele van szerelmi háromszögekkel és romantikus nonszensszel, annak pár érv, hogy én miért szerettem bele seperc alatt ebbe a sorozatba.
  • Mert a készítő is azt nyilatkozta, a hangsúly nem a romantikán lesz, és tényleg nem. Persze, kaptunk szerelmi háromszöget? Nanáhogy, de a háromból ketten irtó lazán kezelték a helyzetet, és a harmadikat is csak két részig akartam egy péklapáttal fejbe csapkodni, ami jó arány, főleg mert egyébként totál karakterhűen nem kezelte sehogyse a konfliktust. Mr. Pacifist, köszönjük.
  • Mert tele van zseniális karakterfejlődéssel. Spoileres lenne kimondanom, kikre gondolok, de aki végignézte a tizenhárom részt, az tudni fogja, kikre gondoltam. Remekül van végigvezetve az egész, mert észre sem veszed, és elkezded szeretni a seggfejeket. Ahogy a többi szereplő is.
  • Mert WTF WTF hátán. Ez tipikusan az a sorozat, ahol A-t vársz, és B-t kapsz, olyan csavarokat szolgáltatnak a készítők, amik garantálják, hogy sose tudd, mire számíts.
  • Mert van egy fillerebb epizód, amiben konkrétan mindenki beszív, és kapunk egy ilyen mondatot: "Te vagy a leggyönyörűbb seprű egy seprűkkel teli szekrényben.", hogy aztán az arcunkba vágják az egyik legmeghatóbb jelenetet, és az egyik karakterfejlődés nagy sarokpontját.

Szóval tessék The 100-ot nézni; sokak szerint a negyedik résztől indul be igazán, én ezt meg nem mondom, az elsőtől szerettem, de akinek esetleg a kezdés túl cheesy, annak érdemes lehet a negyedikig várni. De visszakapcsolva a szuperoptimizmusomhoz, imádni fogjátok!

SPOILERES RÉSZ, mert imádni fogom ezt végigjátszani.

Kedvenc rész: 1x05 Twilight's Last Gleaming, mert legdrámaibb jelenet, és mert Raven!
De szerettem nagyon a nyolcadik és a tizenkettedik részt is, plusz ugye az összeset, de ezt már tudtuk.

Kedvenc jelenet: Húha. Talán a nyolcadikból az a bizonyos Bellamy-Clarke jelenet.

Kedvenc szereplő: Bellamy. Aztán Jasper. Aztán Raven. Aztán mindenki más. Komolyan, nagyon durva, de ebben a sorozatban a leggonoszabb gonoszokon kívül mindenkit csípek.

Kedvenc idézet: Oké, ez teljesen random lesz, de:
- It's not rocket science.
- It is rocket science, actually.
SPOILERES RÉSZ VÉGE.

Én már alig várom az októbert, 22-én ugyanis indul a második évad - immár tizenhat résszel -, remélem, addigra minél többen csatlakoztok az általam is erősített türelmetlenek táborába. :)

(A feliratos képekért credit a tv.comnak és Toni_watchesnak jár, akinek a fantasztikus posztjai az epizódok után itt olvashatók: http://www.tv.com/users/Toni_watches/posts/. A más sorozatos dolgokon túlgörgetve megtalálható az összes The 100-os photo recap.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése