Filmnézés: The Spectacular Now

Egy film, amit hónapok óta kajtattam, és mikor már teljesen feladtam volna, hogy valaha is megnézhetem, rájöttem, hogy két nap múlva az Egyesült Államokban kijön DVD-n, és jé, elérhető lesz! :) Nem számított, hogy alig két nap múlva vizsgáztam, nekem akkor és ott meg kellett néznem ezt a filmet. És hogy érdemes volt ennyire izgatottnak lenni a The Spectacular Now miatt? Határozottan.

A történet főszereplője Sutter, a suli egyik legnépszerűbb sráca, aki imádja a barátait, a bulikat, és természetesen főleg ezt a kettőt együtt. Egyik nap másnaposan ébred egy ismeretlen környéken, a fűben fekve, és a lány hajol fölé. A lány neve Aimee, és Sutterrel egy iskolába járnak, de nem ismerik egymást, Aimee ugyanis teljesen más, mint Sutter. Okos, hallgatag és szürke. És te, kedves blogolvasó ezen a ponton hinnéd azt, hogy ez egy szokásos "menő srác fogadásból kicseszik a visszahúzódó lánnyal, és beleszeret"-sztori. Hát nem. Nincs fogadás. Nincsenek klisék. Ez lehetett volna a posztom címe is - Nincsenek klisék -, mert hogy a tovább mögött ki is fejtem, milyen kliséket hajít kukába a The Spectacular Now.

  1. Sutter nem az a tipikus menősrác, akire számítasz. Nem a leghelyesebb, nem a focicsapat - vagy bármilyen épp népszerű sportcsapat - kapitánya, nem töri össze sorban a pomponlányok szívét. Egyszerűen egy srác, akit azért kedvel mindenki, mert jófej. És nem azért kezd el Aimee-vel sem járni (ez nem igazán spoiler, mert a poszter is elárulja), mert "hú, szívassuk meg a csajt", vagy mert "ő az egyetlen lány, aki nemet mond neki, és kihívás megszerezni". Nem. Segíteni szeretne Aimee-n és kedveli őt. Ördögi? Klisés? Hihető.
  2. Aimee sem az a lány, akit várnál. Illetve... de talán az, de még soha nem volt az átlagos, de okos lány ennyire valósághű, mint itt. Mert nem nyomtatják a homlokára, hogy átlagos, és akkor ő ennyi, azonosuljatok vele minél többen... Nem, van egy komplex élettörténete és álmai. Nem azért olyan néha, mint a legtöbb ennyi idős lány, mert közlik veled, hogy olyan, hanem mert nézed a filmet, és közben arra gondolsz, "jé, ezt valószínűleg én is így kezelném". Ugyanakkor annyival komplexebb Aimee ennél a néhol - számomra legalábbis - túlzott ragaszkodásával, hogy tényleg izgalmas őt figyelni.
  3. A leghitelesebb első szerelem bemutatás ever. De tényleg. Az összes bizonytalanság ott van ebben a filmben, ami a valóságban is. A párbeszédek olyanok, mintha kihallgatnád az osztálytársaid beszélgetését. Hátborzongató néha, mennyire élő ez a film, és mennyire nem a sablonokkal operál.
  4.  A többi konfliktus - mert igen, egy történetben a szerelem is konfliktus - is elképzelhető. Van itt önző szülő, alkoholizmus, és persze a megkerülhetetlen tinédzserkori kérdések: mihez kezdek a középiskola után? És ki vagyok én? Túlzások nélkül, erőltetettség nélkül ad válaszokat a film.
  5. A fentebbi pontokból is következtethetsz erre - itt semmi nem kiszámítható. Nem tudod, hogy minden rendbe jön-e, mert az életben sem mindig történik így. Nem a szokásos forgatókönyvet követheted végig, ahol már az első képsorokból, sőt, a tartalomból, tudod, mi lesz az utolsó oldalon.
  6. Nem hollywoodi világszépe szereplőkkel van tele a The Spectacular Now. Persze, Shailene Woodley valóban irtó csinos, de természetesnek hat, ahogy sminkelték - nem úgy, mint a trailerek szerint A beavatottban, nagyon passzol az Önfeláldozók közé... na mindegy -, és Miles Tellernek bár iszonyú erős kisugárzása van és gyönyörű-mély hangja, ő sem az a klasszikus pasiideál.  
A The Spectacular Now azzal tud kiemelkedni a többi hasonló film közül, hogy realisztikus. De nagyon-nagyon az. Néha tényleg azt éreztem, hogy nekem ezt nem szabadna néznem, mert annyira olyan volt, mintha élő, lélegző emberek életébe pillantanék be éppen. Különösen igaz ez a (spoiler?) szexjelenetre, és esküszöm, ilyen jelenetet még sosem dicsértem, de itt komolyan ki kell emelnem. Mert olyan volt, mint amilyen két tizenéves ilyen jelenetének lennie kell. Ügyetlen volt és pont ettől őszinte. 
Összességében teljes szívemből ajánlom a filmet, hogyha kíváncsi vagy arra, milyen amikor egy történet őszinte! És nem ajánlom.... hát, nos, ha azt szereted, hogy ha egy film pörgős. Mert a The Spectacular Now nem az. Ha szereted átlátni, miről is szól ez a történet, mert itt egészen az utolsó dialógusig (Sutter és az anyja között) nem fogod. De ha a The Perks Of Being A Wallflower vagy a Stuck In Love (ugye láttad?) tetszett, szerintem ebben sem fogsz csalódni.

Kedvenc jelenet: Az utolsó jelenet Sutter és az édesanyja között, és minden, ami utána volt.

Legrosszabb jelenet: Amikor... ú, nem tudom, hogy legyek kevésbé spoileres... Szóval Kyle Chandler jelenetei, bár elképesztő, mekkorát alakított ez a pasas, nem szerettem a karakterét.

Egyéb megjegyzés: Shai Woodley valóban tud játszani, és így már egyáltalán nem bánom, hogy ő fogja Haselt játszani a Csillagainkban a hiba feldolgozásában.

Ihletés szempontjából: Hangosan fel kéne olvasnom a párbeszédeimet, hogy lássam, hogy legalább fele ennyire valóságosnak hatnak-e.

RAVASZ értékelés: Kiváló. Tetszett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése