Várakozó álláspont II.: Maggie Stiefvater - Blue Lily, Lily Blue

A Blue Lily, Lily Blue (BLLB) a Hollófiúk sorozat harmadik (de nem utolsó!) darabja.
Az előző posztomban a BLLB közelgő (USA-ban: október 21.) megjelenése kapcsán a regényről elmélkedtem. Elmélkedés alatt itt azt értem, hogy lefordítottam Maggie elmélkedését, és hozzáfűztem, hogy wow. Meglehet, hogy más kifejező jelzőt használtam.

Ma mindenesetre a Hollófiúk tumblr közösségétől lopok ötletet, és a tizenöt napos kihívást egyetlen bejegyzésbe rövidítem. A pontok a következők lesznek:

Day 15: Favorite TRC character (Kedvenc karakter)
Day 14: A scene that made you laugh/smile (Egy jelenet, ami megnevettetett/megmosolyogtatott)
Day 13: Favorite Adam quote (Kedvenc Adam-idézet)
Day 12: BROTP (Kedvenc nem romantikus páros)
Day 11: Favorite setting/location (Kedvenc helyszín)
Day 10: Favorite Ronan Quote (Kedvenc Ronan-idézet)
Day 9: Favorite scene from The Raven Boys (Kedvenc jelenet A Hollófiúkból)
Day 8: Favorite Scene from The Dream Thieves (Kedvenc jelenet Az álomrablókból)
Day 7: Favorite Noah quote (Kedvenc Noah-idézet)
Day 6: Most gut-wrenching/heart-breaking scene (A legsírósabb jelenet)
Day 5: Your Raven Cycle OTP (Kedvenc romantikus páros)
Day 4: Favorite Blue quote (Kedvenc Blue-idézet)
Day 3: Most Romantic scene (Legromantikusabb jelenet)
Day 2: Favorite Gansey quote (Kedvenc Gansey-idézet)
Day 1: **RELEASE DAY** Post a picture of your shiny new copy of Blue Lily, Lily Blue (Kép a friss BLLB-ról. Anyátok.)

Most kell figyelmeztetnem mindenkit, hogy a könyvekből angolul fogok idézni. Angolul imádom ezt a sorozatot, bocsi.


Kedvenc karakter: 

Adam. Vita nincs. Ha az összes általam olvasott YA-regényt nézzük, akkor is ő a legnagyobb kedvenc. Minden döntésével egyetértek? Dehogy. Egy csomószor fejbe csapkodnám valamivel... mármint jézusom, ez a kifejezés nem túl szerencsés itt... de a lényeg, hogy egy csomószor iszonyú hülye. De értem, mit miért gondol úgy, ahogy, a The Dream Thievesben kábé, amikor csak felbukkant, én a bőgés határán álltam. Az ő karakterdrámája annyival másabb, mint minden, amiről eddig olvastam, hogy nagyon izgat, mi lesz a szálának a vége. Csak csendben, nagyon magamba temetve remélek happy endet.

Egy jelenet, ami megnevettetett/megmosolyogtatott:

Egy teljes jelenet, aminél kicsit sem akartam pityeregni?! Még a második rész galambbemutatós értekezésénél is kész érzelmi roncs voltam ("Adam tud még nevetni, még tud!"), szóval nehéz. Talán a The Dream Thievesben, amikor a Barnsban vannak, és nézik át az álomból kreált cuccokat, köztük a teheneket. Bár az se végig vicces, mert ugye Adam meg a maszk, plusz Aurora, meg hogy Ronan AMÚGY ki van tiltva az otthonából... De akkor is, sokat mosolyogtam ezen a fejezeten.

Kedvenc Adam-idézet:
Want and need were words that got eaten smaller and smaller: Freedom, autonomy, a perennial bank balance, a stainless-steel condo in a dustless city, a silky black car, to make out with Blue, eight hours of sleep, a cell phone, a bed, to kiss Blue just once, a blister-less heel, bacon for breakfast, to hold Blue's hand, one hour of sleep, toilet paper, deodorant, a soda, a minute to close his eyes.

What do you want, Adam?

To feel awake when my eyes are open.

/The Dream Thives/
 Mi? Ja, nem sírok, csak valami belement a szemembe...

Kedvenc nem romantikus páros:

Nagy a vacillálás a Ronan-Gansey és az Adam-Gansey között, de oké, legyen az utóbbi, mert a legdrámaibb jeleneteket nekem mindig Adam és Gansey együtt adják. És komolyan, jobban szurkolok - Gansey életben maradásán/feltámadásán kívül - azért, hogy ők ketten barátok maradjanak, mint hogy melyikük kivel is jön össze vagy mit csinál. Szóval Gansey-Adam!

Kedvenc helyszín:

Monmouth gyár. Mert jézusom, hadd költözzek be az emeletre! És hadd járkáljak a mini-Henrietta utcácskáin (mármint mielőtt egyesek szétbarmolták volna...), és dörömböljek Ronan ajtaján, csak mert vicces, és legyen mentaillat folyton, és gyárablakokon ömöljön be a fény, és mindig lehessen valakivel együtt szenvedni, ha nem tudok aludni. És legyen hűtőm a fürdőben, mert annak semmi értelme sincs.

Kedvenc Ronan-idézet:
“You missed World Hist."
"Did you get notes for me?"
"No. I thought you were dead in a ditch.”

/The Raven Boys/
Mert Ronan poénja volt, ami berántott ebbe a regénybe, a sorozatba. Az a könnyedség, ahogy ők tudnak viselkedni egymással, rögtön megnyert magának. Voltak persze azóta Ronannek jobb mondatai, az egész útja a második kötetben gyönyörű, de mégis, ezért a mondatáért mindig hálás leszek neki.

Kedvenc jelenet a The Raven Boysból:

Amikor azt írtam, hogy az Adam-Gansey párosnak köszönhettem a legdrámaibb jeleneteket, akkor főleg erre gondoltam. Kettejük veszekedésére, miután Adam feljelentést tesz, és aztán Gansey elhozza a kórházból. Attól a "Fuck you, Gansey!"-től, ahogy Adam kipattan a kocsiból, akárhányszor is olvasom újra a jelenetet, mindig borsódzik a hátam.

Kedvenc jelenet a The Dream Thivesből:

Ronan és az apja beszélgetése Ronan álmában. 
“Ronan,” he said. And it sounded like he meant to say
 Wake up.
Jézusom.
Amúgy nem vagyok egyedül az imádatommal a jelenet iránt. Maggie-nek is, mint megtudtam, ez a kedvence. És itt, a tumbrön is olvashattok egy hosszabb értekezést a találkozás jelentőségéről.

Kedvenc Noah-idézet:
 "Oh! Your hand is cold." Ashley cupped her fingers against her shirt to warm them.
"I've been dead for seven years," Noah said. "That's as warm as they get.”

/The Raven Boys/
Ez soha nem szűnik meg vicces lenni. Mert c'mon, SPOILER, és nem, elsőre nem fogod komolyan venni, másodszorra meg a fejedet csapkodod, hogy "de hát megmondta, hogy nem esett le akkor?!".

A legsírósabb jelenet:

Adam, amikor... De nem, komolyan, valószínűleg valami Adames jelenet lesz. Vagy megint jövök a kocsis, Ganseys jelenettel a Hollófiúkból, vagy a második részből a dobozrugdosással, vagy nem, á, megvan! A szakítós jelenet! Az, az lesz a legsírósabb. Annak a hangja, ahogy kicsi Adam kicsi szíve darabokra törik.

Kedvenc romantikus páros:

Ez. Egy. Szemét. Kérdés. De jóóó, legyen, mondom a Gansey-Blue-t, de csak azért, mert nem tudom, hogy a Ronan-Adam (Pynch!) áll-e olyan szinten, hogy romantikus párosnak lehessen venni. Mármint oké, az OTP-t használják nem canon párosokra is, de egyelőre maradjunk a realitások talaján, azaz a párnál, akik soha nem fognak smárolni, és amúgy is egyikük pár hónap múlva meghal.
Amúgy Gansey és Blue kapcsolata a legjobban felvezetett romantikus szál, amit valaha olvastam. Csak mondom. (De azért tiszteletbeli említés Pynchnek.)

Kedvenc Blue-idézet:

Á, imádom Blue-t. Imádom a szarkazmusát, a kifakadásait, hogy soha nem hazudtolja meg magát.
“Fate," Blue replied, glowering at her mother, "is a very weighty word to throw around before breakfast.”

/The Raven Boys/
Most úgy találomra, mert szembejött velem ez az idézet. De egyébként tényleg Blue az a bandából, akivel a való életben a legszívesebben lógnék együtt, szóval... 

Legromantikusabb jelenet:

Itt sincs kérdés. Gansey és Blue majdnem-csókja a második rész végefelé.

Kedvenc Gansey-idézet:

“My words are unerring tools of destruction, and I’ve come unequipped with the ability to disarm them.”

/The Raven Boys/
BLLB példány helyett:

Itt van egy kép egy kék liliomról:


Amint viszont hozzájutottam a könyvhöz is, érkezem kritikával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése