Filmnézés: A legjobb Disney Channel-filmek szerintem

A Disney csatorna afféle guilty pleasure nálam, tudom, hogy már régóta nem tartozom a célkorosztályba, mégis, ha tévézni szeretnék, de nincs semmi semelyik adón se (még sport, jó főzőműsor vagy Jóbarátok kismilliomodszorra se), rendre azon kapom magam, hogy a Disneyre kapcsolok. Mivel hamarosan a magyar adón is bemutatják a legújabb filmet, a Teen Beach Movie-t (kritika róla már olvasható a media-addicton), én elgondolkoztam, a múltban melyik alkotások nyerték el a tetszésemet.
A tovább mögött az én TOP5-ös listám található, 2006-tól (a High School Musical évétől) számítva. Úgy gondolom, ez az év egy elég jelentős sarokkövet jelentett a Disney csatorna számára, és bár régebbről is láttam filmeket, ezek egyébként sem fértek volna fel a listámra.

5. Avalon Gimi - Avalon High (2010)


A film Meg Cabot regényének adaptációja. Bár a könyvet nem olvastam, úgy tudom, több fontos változtatást is eszközöltek a történeten. Nagyjából arról van szó, hogy a főszereplő, Allie (Britt Robertson) a családjával új városba költözik, ezzel pedig együtt jár az új suli is, az Avalon Gimi. Allie szülei történészek, a szakterületük Artúr király legendája. Ez a cselekmény szempontjából sem véletlen, hiszen mint kiderül, Allie és új iskolatársai a régmúlt hőseinek reinkarnációi. És itt jön az igazi logikátlanság a filmben! A készítők a regényhez képest szerettek volna egy újabb csavart, ez azonban fordítva sült el, teljesen hiteltelenné és ostobává tette az addigi eseményeket. Végig minden arra mutatott, hogy a másik főhős, Will (Gregg Sulkin) Artúr újjászületett verziója, az is stimmelt, hogy a barátnője (Guinevere) a legjobb barátjával csalta (Lancelot ugye). Ehhez képest a film végén kiderült, hogy Artúr nem más, mint Allie! És ezzel minden borult. 
Hát ezért került a film az ötödik helyre, aminek meg azt köszönheti, hogy a listára felfért (mert akadt még pár pályázó az ötödik pozícióra), az nem más, mint Gregg Sulkin. Ő itt is rettentő aranyos volt, és ahogy a Varázslók a Waverly Place-ről utolsó évadát, úgy ezt a filmet is ő mentette meg. (Bár színészileg itt speciel Britt Robertsonnal se volt problémám.

4. Hadd soul-jon - Let It Shine (2012)


Ez a film 2012 legnézettebbje volt a csatornán, olyan filmeket utasított maga mögé, mint a Rádió-láz (Debby Ryannel a főszerepben) vagy a Bar/átok (többek között az Indul a risza! főszereplő lányaival).
Maga a történet afféle modern kori Cyrano de Bergerac-sztori, erre utal a főhős neve is, ami nem más, mint Cyrus. Cyrus tehetséges zenész, édesapja azonban lelkész és különös ellenszenvvel viseltetik a rapp műfaj iránt. Cyrus miközben a templomi kórusban énekel, titokban rapp dalokat szerez. Bátorsága azonban nincs ahhoz, hogy elő is adja őket. Amikor régi barátja, Roxie, aki azóta befutott énekesnő lett, versenyt hirdet, és Cyrus megnyeri, akkor is inkább legjobb barátja, Kris álarca mögé bújik. Míg Kris learatja a babérokat Cyrus dalával, frappáns és érzelmes rímeivel, remek hangjával, és udvarol Roxie-nak, akibe Cyrus is szerelmes, Cyrus a háttérben kesereg. Vajon meddig maradhat ez így?
A film bár kiszámítható volt, nem klisés, remek kérdéseket vetett fel, a lelkész apa karaktere különösen izgalmasra sikerült. A zene annak ellenére bejött, hogy a műfajért különösebben nem vagyok oda. Sokáig vacilláltam, hogy hányadik helyre kerüljön ez a film, még az aranyérem is felmerült bennem, végül negyedik lett. Néha a magyar fordítás erőltetetten "lazára" sikerült, Kris néha nagyon durva volt. A fő ok azonban talán az volt, hogy az ötösből ez az egyetlen film, amit még csak egyszer láttam, ezért furcsának éreztem volna, ha olyanok elé férkőzik be, amiket már legalább háromszor. Ugyanis minél többször látok egy filmet, annál több hibát fedezek fel benne. Ebben is akadhat jócskán még. De megvan a lehetőség arra is, hogy több megnézés után előbbre kerüljön, esély a fejlődésre. :)

3. High School Musical 1. - Szerelmes hangjegyek (2006)



Ez a helyezés szigorúan az első részre vonatkozik (a másodikra Ryan karakterfejlődését leszámítva gondolni se akarok), és nagy szerepe van benne a nosztalgiának. Mint film sokkal erősebbnek tartom a Hadd soul-jont, azonban a HSM mégis csak a HSM, ami egész brandet épített maga köré, és aminek a zenéje évek óta az én gépemen is ott csücsül. 
A film főszereplője Troy és Gabriella, az egyikük kosárlabda isten, a másik leendő matléta. Sem a társaik (Gabriella mondjuk új az iskolában, szóval nem is ismerik), sem ők maguk nem számítanak arra, hogy elindulnak az iskolai musical meghallgatásán. Satöbbi, satöbbi. Szerintem mindenki, aki nem egy barlangban töltötte az elmúlt hét évet (jesszusom, de öreg vagyok, ez hét éve volt?!), az az alapokkal bizonyára tisztában van. 
A HSM fő vonzerejét szerintem a dalok jelentik, az érzés, hogy senki nem hisz Troyban és Gabriellában, és a végén mégis mindenkit meggyőznek a tehetségükről és maguk mellé állítják az egész iskolát. 
Negatívumok: Taylor (!) és Gabriella. Mindketten annyira idegtépőek, hogy arra nincsenek szavak! A Disney csatorna filmjei alapból nem bővelkednek a jófej női szereplőkben, de ez a kettő! Á, inkább hagyjuk, mielőtt visszavonom a dobogós helyet...

2. Bájos törtető - Geek Charming (2011)



Rögtön egy mínusz pont a magyar címért, ez nagyon gyengére sikerült.
A történetről röviden: Dylan (Sarah Hyland) a suli legnépszerűbb lánya és másik főhősünk, Josh (Matt Prokop), számára teljesen kiállhatatlan tűnik. Ezért határoz úgy a fiú, hogy a kis üdvöskéről leleplező filmet forgat. Dylan csak a filmről tud, az jót tesz a népszerűségének, a háttérben húzódó szándékról fogalma sincs, így elvállalja a film főszerepét. A forgatás közben azonban mindkettőjüket kellemes meglepetések érik. Talán Dylan nem is olyan felszínes, és Josh nem is akkora "gyík", akivel Dylan nem találhat közös témát?
Aranyos. Ez a legelső jelző, ami eszembe jut a filmről. Vannak benne jó poénok és vicces helyzetek, de nem válik önmaga paródiájává. Nem akar túl nagyot mondani, de nem is marad meg a legklisésebb alaptörténetnél. Josh és Dylan is érdekes figurák, de a mellékszereplők is a helyükön vannak. Rengeteg benne a karakterfejlődés, vagy hogy megtudjuk, hogy valaki mégsem olyan, mint amilyennek hittük. Az ilyesmit a könyvekben és a filmekben is nagyon szeretem. Plusz, Dylan ruháit, bár nem venném fel őket, nagyon csíptem. (Ez is szempont, jó? :)) Sarah Hyland és Matt Prokop hiteles szerelmespár (spoiler! xD), gondolom, nem véletlen, hiszen a valóságban is egy párt alkotnak. Kellemes délutáni kikapcsolódáshoz tökéletes választás. :)

Dobpergés...

1. Limonádé - Lemonade Mouth (2011)


Nem volt egyértelmű ez az első hely, nem volt a "verseny" abszolút favoritja ez a film - az első négy között nehezen döntöttem -, végül mégis csak ez került az első helyre. Hogy miért?
Előbb a történetről!  A helyszínül szolgáló iskolában a vezetés és a diákok többsége is lenézi a zenei programot. A középpontban öt különböző fiatal áll: Olivia (csendes, ügyetlen, hányingerrel küzd, ha színpadra kell állnia), Stella (új lány, lázadó, a legnagyobb vágya, hogy forradalmat indítson és megfeleljen a zseni családjának), Mo (indiai, közben tilosban randizik a suli sztárjával, Scott-tal), Charlie (a szülei azt akarják, hogy focizzon, de reménytelen eset, és inkább dobolna) és Wen (utálja az új "anyukáját", ez ki is teszi az életét). Ők öten egy közös büntetésen találkoznak, és bandát alapítanak. A helyzet kezdetben reménytelennek látszik, aztán szép lassan ők és mindenki más is felismeri, mennyire jó is a Limonádé (ez a banda neve).
A zenék nagyon a helyükön vannak, akad egy-két kedvenc, amit még mostanában is szeretek hallgatni. Az első hely azonban a hiteles és összetett karakterekért járt neki. Mind az öt főszereplőnek megvan a maga háttértörténete, a maga tragédiája, dilemmája, és így együtt is nagyon jól működnek. Igazán élővé teszik a sztorit, és tiszta szívből tudunk drukkolni a sikerükért, mert ismerjük őket. Scott és a többi mellékszereplő is sokat hozzátesz a filmhez. Nem véletlen, hogy sajnálom, hogy a folytatás végül, a tervekkel ellentétben, nem készült el, kíváncsi lettem volna, Scott hogyan illeszkedik be a bandába. Bár azt értékelem, hogy felismerték, hogy kerek egész volt a történet egyetlen részben is. Nem rontották el és meghagyták a kedvenc Disney csatornás filmemnek. 
Aki esetleg még nem látta, és vevő valamennyire a Disney csatornára, az bátran kukkantson bele! De a többi tagját is ajánlom megnézésre, a hibáik ellenére. A csatorna időről időre játssza őket, úgyhogy nem is túl nehéz elkapni őket. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése